Έξυπνη πόλη για επικοινωνία ή βιώσιμη για τους πολίτες;

Έξυπνη πόλη για επικοινωνία ή βιώσιμη για τους πολίτες;

Του Κακλαμάνη Θωμά – Κοινοτικού Συμβούλου Λευκάδας

*****

«Έξυπνη πόλη»  για επικοινωνία ή βιώσιμη πόλη για τους πολίτες;

Ολοένα και μεγαλώνει η συζήτηση για τις «έξυπνες πόλεις». Συνέδρια, ημερίδες, δημοσιεύματα. Το παράδειγμα του Δήμου Τρικάλων αλλά και οι εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, φέρνουν τον όρο πιο κοντά στην καθημερινότητά μας. Μια πόλη είναι «έξυπνη» (smart city) όταν αξιοποιεί συστηματικά τις σύγχρονες τεχνολογίες για να  βελτιώσει τις υπάρχουσες υποδομές και να αναπτύξει νέες που να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών για κοινωνική ευημερία και οικονομική ανάπτυξη.

Είναι προφανές ότι σήμερα  υπάρχουν μια σειρά από τεχνολογικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας ενός Δήμου. Ωστόσο, με βάση και την εμπειρία που υπάρχει από διάφορες εφαρμογές νέων τεχνολογιών και καινοτόμων προγραμμάτων, αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι ήταν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που καρπώθηκαν τις χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις εφαρμογές είχαν ημερομηνία λήξης και δεν συνέβαλαν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και  την αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών.

Η «έξυπνη πόλη» έρχεται ως εργαλείο και όχι ως αυτοσκοπός. «Έξυπνη» είναι η πόλη  που διοικείται αποτελεσματικά, που μειώνει συνεχώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, που εφαρμόζει ολοκληρωμένη ανακύκλωση, που περιορίζει την παρουσία του αυτοκινήτου στο κέντρο της προς όφελος της προσβασιμότητας όλων των πολιτών. Αναπτύσσει εφαρμογές που μειώνουν το κόστος ζωής,  με σωστά πεζοδρόμια, διαβάσεις και ράμπες ατόμων με κινητικά προβλήματα. Αξιοποιεί ελεύθερους χώρους ώστε να υπάρχει χώρος για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και  δίνει κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Αναδεικνύει τη γειτονιά, με ανθρώπινη επικοινωνία, για να εντοπίσει τα προβλήματα και να κάνει άμεσα τις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Φροντίζει για την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης χρησιμοποιώντας τον φωτισμό led, τόσο στην πόλη, όσο και στην ύπαιθρο. Βελτιώνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, συντηρεί και εξοπλίζει τα σχολεία, θωρακίζει αντισεισμικά τα δημόσια κτίρια και τα αναβαθμίζει ενεργειακά.  Στηρίζει την τοπική αγορά ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα. Δημιουργεί περιβαλλοντική συνείδηση εφαρμόζοντας ανταποδοτικά τέλη στους δημότες με την αξιοποίηση της ανακύκλωσης.

Μία “έξυπνη πόλη” δημιουργείται για να είναι δίκαιη  και να δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της για συμμετοχή στην εξέλιξη και την ανάπτυξη, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών της και όχι μιας «τοπικής ελίτ». Γνωρίζει πώς να σχεδιάζει το μέλλον της και να στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις της, αλλά και φροντίζει τους πιο αδύναμους και απομονωμένους με σεβασμό, παιδεία και πολιτισμό.

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *