Ο Θοδωρής Σολδάτος για την αναστολή τμήματος ΑΕΙ στη Λευκάδα

Ο Θοδωρής Σολδάτος για την αναστολή τμήματος ΑΕΙ στη Λευκάδα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                             Λευκάδα, 9.11.2019

 

 

Σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας

πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα

 

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων το 2018 από την τότε κυβέρνηση και η δήθεν ίδρυση τμήματος «Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Ιονίου Πανεπιστημίου, αποτελεί ήττα για τη Λευκάδα. Είχα την ευκαιρία να το επαναλάβω και σε πρόσφατη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, (16.10.2019).

Επίσης έχω ισχυριστεί ότι το τμήμα που επιλέχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη Λευκάδα, είναι από την ίδρυσή του θνησιγενές.

 

  1. Αυτή η ιστορία της δήθεν ίδρυσης πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα, θυμίζει αυτό που έκαναν κάποτε κάποιοι κατ’ επίφαση μοναχοί, που ήθελαν να φαίνονται ότι νηστεύουν 40 μέρες πριν το Πάσχα, χωρίς όμως να στερούνται και της όποιας γαστρονομικής τους ικανοποίησης από την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών!

Οπότε έκαναν κάτι πολύ απλό. Βάφτιζαν το κρέας ψάρι στο τραπέζι τους και κατασπάραζαν έτσι ό,τι ζωικής προελεύσεως  υπήρχε πάνω στην αγία καλογερική τους τράπεζα.

 

Ίδρυσε λοιπόν η προηγούμενη κυβέρνηση πανεπιστημιακό τμήμα στα χαρτιά και στη Λευκάδα, με την εξαγγελία ότι θα λειτουργήσει το 2020!

Εδώ και μήνες διαβάζω στην ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου: «Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την μεταφορά, στα αμέσως επόμενα χρόνια, του  Τμήματος σε νέο ιδιόκτητο κτίριο …. Οι εργασίες μετασκευής του κτιρίου αναμένεται να αρχίσουν σύντομα.»

Δε μας πληροφόρησε βέβαια κανείς ποια είναι τα «επόμενα χρόνια», ούτε πότε οι «εργασίες μετασκευής» θα ξεκινήσουν, ούτε αν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για δημοπράτηση, (τεύχη δημοπράτησης κλπ…).

Κατά τα άλλα οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν το τμήμα.

Συνεχίζω να διαβάζω στην ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου:

«Στο νέο κτίριο θα μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες, τα γραφεία των καθηγητών, τα εργαστήρια, οι αίθουσες διδασκαλίας και κάθε άλλη δραστηριότητα του Τμήματος.»

Δηλαδή προκηρύχθηκαν θέσεις καθηγητών πανεπιστημίου, προσλήφθηκαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι διοικητικές υπηρεσίες είναι πανέτοιμες, το τμήμα έχει διοίκηση αλλά και δραστηριότητα.

Οι Λευκαδίτες είναι προφανώς περήφανοι για τη συντελεσθείσα στη Λευκάδα …επιστημονική κοσμογονία, που πρόσφερε απλόχερα στο νησί μας η κυβέρνηση Σύριζα-Αν.Ελ. Η υποχρέωση τεράστια!

 

Με άλλα λόγια, το 2018 καταργήθηκαν από τους ΣυριζΑνΕλ δύο υπαρκτά και λειτουργούντα τμήματα με εκατοντάδες σπουδαστές στη Λευκάδα και στη θέση τους ιδρύθηκε στα χαρτιά ένα τμήμα που παραμένει ανύπαρκτο μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αισθητό. Δραματική είναι η μείωση των νέων ανθρώπων στη Λευκάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Δήμο μας.

Όσο λοιπόν και να μας γλύκαναν το χάπι οι προηγούμενοι, όσο και να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, όσο και να στρογγυλεύουμε τα πράγματα, την αλήθεια για τη δραματική ελάττωση του αριθμού των νέων ανθρώπων στη Λευκάδα, τη ζούμε καθημερινά στο πετσί μας και πονάει.

 

  1. Το τμήμα που εξαγγέλθηκε, ακόμη και αν κάποτε ξεκινήσει είναι θνησιγενές. Για να ευδοκιμήσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα, πρέπει να έχει αντικείμενο. Πρέπει να έχει και ζήτηση.

Σχετικά με το αντικείμενο: Διαβάζω στην ιστοσελίδα του τμήματος σε σχετικό μήνυμα του προέδρου του: «Πρωταρχικός στόχος του Τμήματος είναι η εκπαίδευση επιστημόνων υψηλού επιπέδου, θεωρητικά εφοδιασμένων και πρακτικά καταρτισμένων, ικανών να ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές και άλλες προκλήσεις της εποχής… Το Τμήμα αποβλέπει στην εξέλιξη των μελλοντικών επιστημόνων δίνοντας ευκαιρίες περαιτέρω ειδίκευσης μέσω μελλοντικών μεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραμμάτων. …..οι απόφοιτοι του Τμήματος, ……θα γίνονται δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του εσωτερικού και του εξωτερικού.»

Αν κατάλαβε ο αναγνώστης κάτι σχετικά με το αντικείμενο του τμήματος, ανακαλώ τα όσα έγραψα!

 

Σχετικά με τη ζήτηση: Τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με αντικείμενο όμως σπουδές μηχανικών ή σπουδές οικονομολόγων, λειτουργούν ήδη.

Το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο είχε φέτος βάση εισαγωγής 7468 μόρια, δηλ. 7,5 περίπου με άριστα το 20.

Το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Άμφισσα, είχε βάση εισαγωγής 4308 μόρια, δηλ. 4,3 περίπου με άριστα το 20.

Το τμήμα Περιφερειακής  και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, είχε βάση εισαγωγής 4092 μόρια, δηλ. 4,1 περίπου με άριστα το 20.

Ας ερευνήσουν οι υποστηρικτές της απόφασης Γαβρόγλου για τη Λευκάδα, πόσοι εισάγονται στα προαναφερθέντα τμήματα κάθε χρόνο και πόσοι τελικά παραμένουν ως φοιτητές.

Ας μας εξηγήσουν ποια είναι η προσδοκία τους για τη Λευκάδα, όταν η βάση εισαγωγής αναμένεται να είναι κοντά στο …μηδέν ή όταν θεσμοθετηθεί κάποια στιγμή η βάση εισαγωγής στο 10 όπως ευρέως συζητείται.

 

  1. Το γεγονός ότι η Λευκάδα είναι η μόνη έδρα νομού στα Ιόνια, που μένει χωρίς τμήμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι απότοκο της αβελτηρίας και της αδιαφορίας τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και των τοπικών εκπροσώπων της κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι σημερινοί εκπρόσωποι της Λευκάδας, βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος, σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, αλλά και τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, οφείλουν το δυνατό συντομότερο να πείσουν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ότι είναι δυνατό να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ίδρυσης τμήματος στη Λευκάδα, με αντικείμενο όμως που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών.

Μέχρι τότε πρέπει όλοι μας να εργαστούμε στην υλοποίηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων και διεκδικώντας με προσήλωση στο στόχο και ρεαλισμό στις προτάσεις μας το νέο πανεπιστημιακό τμήμα, να πείσουμε με την επιχειρηματολογία μας.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *