Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Φιλαρμονικής (ΦΕΛ)

Ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Φιλαρμονικής (ΦΕΛ)
του Πανταζή Κηρολίβανου

πρώην Προέδρου και μέλους του Δ.Σ. και μέλους της εξελεκτικής επιτροπής της τελευταίας διοικητικής περιόδου του Σωματείου 2016-2019.

 

Προς κυρίες και κύριους μέλη της Φιλαρμονικής Εταιρείας Λευκάδας και κάθε ενδιαφερόμενο.

Με την παρούσα επιστολή μου, ως ενεργό μέλους του Σωματείου και δεδομένου ότι αύριο Κυριακή 21/10/2019 καλούμαστε να ψηφίσουμε για την εκλογή νέου Δ.Σ., θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα :
Την περασμενή Κυριακή 14/10/2019 προαγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Φ.Ε.Λ. η 2η τακτική Γ.Σ. της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. περιόδου 2016-2019 η λεγόμενη εκλοαπολογιστική. Η προσέλευση ήταν απαγοητευτική της τάξεως των 30 περίπου ατόμων. Να θυμίσω ότι το Σωματείο αριθμεί τυπικά 1000 περίπου μέλη από τα οποία περίπου 200 με 250 m μόνον ενεργά. Επίσης να θυμίσω ότι η συγκεκριμένη Γ.Σ. αποτελεί την υψηλότερης σημασίας διοικητική εκδήλωση του Σωματείου και τον κορυφσία πράξη του εκάστοτε απερχόμενου Δ.Σ. . διότι :
• Εκεί γίνεται από το Δ.Σ. ο συνολικός απολογισμός (διοικητικός, και οικονομικός) του έργου του. Θέτονται τα προβλήματα και οδηγίες προς το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί.
• Επίσης γίνεται από τον Αρχιμουσικό ο αντίστοιχος καλιτεχνικός και εκπαιδευτικός απολογισμός.
• Τέλος η Γ.Σ. αποτελεί το βήμα όπου το κάθε μέλος τη ΦΕΛ μπορεί να ενημερωθεί συνολικά για την κατάσταση και τα πεπραγμένα του Σωματείου και να εκφράσει τη γνώμη του για την πορεία και το μέλλον του.
Δυστυχώς η πραγματοποιηθείσα Γ.Σ. απαξιώθηκε, όχι μόνο,όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, λόγω της χαμηλής προσέλευσης.
Στη συνέλευση παρουσιάστηκε κατ’ αρχην ο οικονομικός έλεγχος της ανωτέρω περιόδου από τα μέλη της εξελεκτικής επιτροπής κ. Νίκο Χαμοσφακίδη και τον υπογράφοντα. Να ενημερώσω ότι με την ιδιότητά μας και σύμφωνα με το καταστατικό διενεργήσαμε και άλλους ελέγχους κατά τη διάρκεια της ανωτέρω περιόδου. Ο έλεγχος εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Σωματείου.
Στη συνέχεια αναμέναμε από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Καλία, το διοικητικό απολογισμό της θητείας του απερχόμενου Δ.Σ. ο οποίος όμως δεν έγινε. Παρόλο που ο Πρόεδρος στην συναυλία της Φ.Ε.Λ. που έδωσε με τον αείμνηστο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα τον περασμένο Αύγουστο εξέφραε την ικανοποίησή του στο κοινό ότι το παρόν Δ.Σ. κλείνει τη θητεία του με απόλυτη επιτυχία και εκπλήρωση των στόχων που είχε θέσει, ποτέ. δεν μάθαμε ποιοί ήταν αυτοί οι στόχοι και πως επιτεύχθηκαν.
Όπως προανέφερα, θα έπρεπε να ακολουθήσει στη συνέχεια, σύμφωνα με το καταστατικό, η λογοδοσία του Αρχιμουσικού της ΦΕΛ κ. Κώστα Μεσσήνη, ο οποίος απεχωρησε μεν τον περασμένο Αύγουστο δίνοντας τη σκυτάλη στον κ. Θέμη Μεσσήνη (γιά λόγους που ποτέ δεν μάθαμε), πλην όμως αυτός ήταν ο Αρχιμουσικός της παρελθούσας τριετίας όποτε αυτός θα έπρεπε να λογοδοτήσει. Όμως δεν εμφανίστηκε στη συνέλευση αν και είχα επισημάνει προσωπικά την προς μέλη του Δ.Σ. την αναγκαιότητα της παρουσίας του. Σημειώστε δε ότι δεν προσήλθε ούτε στην 1η τακτική Γ.Σ. που έγινε τον Ιούνιο του 2018.
Κατά τη γνώμη μου οι ανωτέρω καταστάσεις συνιστούν θεσμικά ατοπήματα που απαξιώνουν όχι μόνο τις διαδικασίες, αλλά και το ίδιο το Σωματείο. Ένα Σωματείο που όπως όλοι γνωρίζετε αποτελεί μέρος της ιστορικής διαδρομής του τόπου μας.
Στη συνέλευση συμμετείχε και ο πρώην Αρχιμουσικός της ΦΕΛ κ. Θανάσης Μήτσουρας ο οποίος άσκησε, δικαίως κατά τη γνώμη μου, δριμεία κριτική στην απόδοση των μουσικών συνόλων της ΦΕΛ (μπάντα, μπαντίνα) καθώς και στην όλο και πιό αισθητή απουσία παιδιών στη ΦΕΛ, τα οποία όπως (σωστά) ανέφερε είναι η μόνη ελπίδα επιβίωσης του Σωματείου. Αντίλογος σε όσα ανέφερε ο κ. Μήτσουρας, που άπτονται τεχνικών και καλιτεχνικών θεμάτων δεν υπήρξε, διότι όπως είπαμε ο αρμόδιος να απαντήσει κ. Κώστας Μεσσήνης ήταν απών.
Εν κατακλίδει, θεωρώ ότι σήμερα η Φ.Ε.Λ. αντιμετωπίζει τρία πολύ σημαντικά προβλήματα που αναλύθηκαν σε αρκετή έκταση στη Γ.Σ. από τα παρόντα μέλη :
1. Οικονομικά : Η εκλοαπολογιστική Γ.Σ. του Νοεμβρίου του 2016 «έκλεισε» με πλεόνασμα μετρητών +10000 € περίπου. Η παρούσα έκλεισε με ζημία -10000 € και βέβαια οι υποχρεώσεις του Σωνατείου τρέχουν καθημερινά. Το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να κάνει υπερπροσπάθεια ώστε να ανατρέψει την κατάσταση.
2. Συμμετοχή νέων στελεχών στα σύνολα της Φ.Ε.Λ. : Όλοι νομίζω διαπιστώνουμε σε κάθε εκδήλωση του Σωματείου τη διαρκή υποστελέχωση της μπάντας και της μπαντίνας. Έτσι το Σωματείο αναγκάζεται να φέρνει μουσικούς από Αθήνα, από Πρέβεζα, από Κέρκυρα και από αλλού γιά να «βγάλει» τις εκδηλώσεις. Αυτό φυσικά αποτελεί και μιά διαρκή οικονομική αφαίμαξη. Μέχρι και γιά Μεγάλη Παρασκευή είδα καταχωρημένη δαπάνη μετακλητού μουσικού! Η κατάσταση αυτή είναι αναμενόμενη και φυσικά θα χειροτερέψει όσο, αφενός μεν τα σύνολα δεν ανανεώνονται από παιδιά αφετέρου δε οι παλιοί μουσικοί, όπως είναι φυσικό, βαθμιαία αποχωρούν. Όσο για τις νέες εγραφές παιδιών, κάθε χρόνο μειώνονται. Η Φιλαρμονική ήταν κάποτε παιδότοπος, πήγαινες το παιδί σου να διαβάσει με το όργανο και δεν έβρισκε θέση να καθήσει. Καθημερινά πέρναγες απ’ έξω και άκουγες ένα πανδαιμόνιο ήχων, μιά διαρκή και αδιάκοπη διάδραση. Τώρα περνάς και διαπιστώνεις μιά ησυχία που μόνο έξω από μουσείο συναντάς. Τουλάχιστον ησύχασαν και οι περίοικοι!
3. Οι υποδομές της ΦΕΛ συνεχώς απαξιώνονται. Το κτίριο τελεί υπό κατάρευση. Θα δημοπρατηθεί βέβαια όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος εργολαβία επισκευής του από την Περιφέρεια. Όμως μέχρι τότε και με το χειμώνα νά έρχεται, θα τη «βγάλει» το κτίριο? Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στον εξοπλισμό της Φ.Ε.Λ. (ρουχισμό, όργανα, κ.λ.π.)
Κυρίες και κύριοι δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Θεώρησα υποχρέωσή μου να κοινοποιήσω τα ανωτέρω που πολλοί πιθανόν δεν γνωρίζουν. Σαφώς υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος.
Εϋχομαι η προσέλευση στις αυριανές εκλογές να είναι αθρόα. Εύχομαι επίσης το νέο Δ.Σ. να ενεργήσει ώστε να βελτιωθούν τα ανωτέρω. Τίθεται κατά τη γνώμη μου θέμα επιβίωσης της ΦΕΛ.
Ευχαριστώ γιά την υπομονή σας

Λευκάδα 19-10-2019

Πανταζής Κηρολίβανος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *